RESEPTIT
Porkkanahummus ja dippikasvikset
Helppo ja maukas välipala!
Aineosat
- 4 porkkanaa
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl kurkumaa
- 2 tlk kikherneitä
- 1-2 dl tahinia
- 1 sitruunan mehu
- kasviksia oman maun mukaan, esim. kukkakaalia, paprikaa, naurista, kurkkua ja porkkanaa.
Ohje
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja pilko porkkanat ja kuori valkosipulinkynnet. Laita ne yhdessä öljyn ja mausteiden kanssa uunivuokaan ja paahda uunissa 20 minuuttia.
- Pilko odotellessa dipattavat kasvikset.
- Yhdistä paahdetut porkkanat ja valkosipulit muiden hummuksen ainesten kanssa ja soseuta teho- tai sauvasekoittimella.
- Nauti!
Mustapapu-jauhelihakastike
Tällä reseptillä voit helposti lisätä palkokasveja koko perheen ruokavalioon!
Annokset: 6
Aineosat
- 400 g jauhelihaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 320 g mustapapuja suolaliemessä
- 390 g paseerattua tomaattia
- 2 dl vettä
- 2 rkl tomaattisosetta
- 3/4 tl suolaa
- 1/4 tl kanelia
Ohje
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet.
- Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja valkosipuli ja laske lämpöä.
- Lisää huuhdotut ja valutetut mustapavut sekä paseerattu tomaatti ja vesi (käytä säilyketölkin huuhtelulientä).
- Lisää tomaattisose, suola ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi.
- Tarjoa (täysjyvä)pastan tai perunoiden sekä salaatin kanssa.
Härkäpapumakaronilaatikko
Härkäpapu on miedon makuinen proteiinin ja kuidun lähde, joka sopii hyvin koko perheen klassikkoherkkuun makaronilaatikkoon!
Aineosat
- 3 dl härkäpapurouheseosta
- 1 dl kasvislientä
- 2-3 dl kasvislientä vuokaa varten
- 400 g täysjyvämakaronia
- 2 sipulia
- 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
- 1,5 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
- 1 tl balsamiviinietikkaa
- 1,5 tl (savu)paprikajauhetta
- 2 tl oreganoa
- mustapippuria
- 4 dl kaurakermaa
- 1 rkl vehnäjauhoja
Ohje
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä ja balsamiviinietikassa.
- Lisää aurinkokuivatut tomaatit, härkäpapurouheseos, 1 dl kasvislientä, (savu)paprikajauhe, oregano ja mustapippuri. Paista 1-2 minuuttia.
- Keitä makaroneja pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa.
- Laita vuokaan makaronit, härkäpapuseos, 2-3 dl kasvislientä sekä kaurakermaa, johon on sekoitettu vehnäjauho. Sekoita hyvin. Lisää pinnalle vielä kaurakermaa.
- Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
- Koristele basilikalla tai rucolalla ja tarjoile salaatin kanssa.
Linssikeitto
Pehmeä linssikeitto on nopea arjen helpotus! Suolaliemessä säilöttyjä linssejä voi käyttää heti.
Annokset: 4
Aineosat
- 2-3 porkkanaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl currya
- 1 rkl öljyä
- 1 tlk linssejä suolaliemessä
- 1 tlk tomaattimurskaa
- 2 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 2 dl kaurakermaa
- 1 rkl hunajaa
- suolaa
- pippuria
- rouhittuja manteleita tai pähkinöitä
Ohje
- Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit. Kuullota sipuylisilppua öljyssä, johon on lisätty curry. Lisää porkkanat ja vesi. Anna kiehua 5 minuuttia.
- Lisää tomaattimurska, linssit sekä liemikuutio. Keitä hiljalleen 15 minuuttia. Soseuta ainekset teho- tai sauvasekoittimella.
- Lisää kaurakerma, hunaja, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi.
- Tarjoa rouhittujen manteleiden tai pähkinöiden kanssa.
Marjatuorepuuro
Marjatuorepuuro valmistuu nopeasti ja säilyy jääkaapissa jopa 3 päivää.
Annokset: 2
Aineosat
- 1 banaani
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 dl kaurajuomaa
- 2 dl vaniljasoijavälipalaa
- 2 dl marjasekoitusta
- 1 rkl pellavansiemehrouhetta
- maapähkinävoita ja/tai pähkinöitä
Ohje
- Muussaa banaani.
- Sekoita kaikki ainekset ja anna turvota jääkaapissa 3 tuntia tai yön yli.
- Ripottele päälle esimerkiksi pähkinöitä. Nauti!
Ahvenpaistos
Ahvenpaistos on helppo valmistaa.
Annokset: 4
Aineosat
- 200 g miniluumutomaatteja
- 100 g purjoa
- 400 g ahvenfileitä
- suolaa
- pippuria
- 2,5 dl juustoista ruokakermaa
- 2 rkl kapriksia
- ½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna
- rasvaa paistamiseen
Ohje
- Puolita tomaatit ja leikkaa puhdistettu purjo renkaiksi.
- Paista ahvenfileitä pannulla rasvassa molemmin puolin ja lisää lopuksi suola ja pippuri.
- Lisää pannulle tomaatit, purjo sekä ruokakerma. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia.
- Lisää valutetut kaprikset ja tilli.
- Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
Pinaattirisotto ja särkipyörykät
Maukas pinaattirisotto sopii täydellisesti yhteen valmiiden särkipyöryköiden kanssa!
Annokset: 4
Aineosat
- 1 pss (240 g) särkipyöryköitä
- 2 rkl öljyä
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 sitruuna
- 3 dl risottoriisiä
- 8-9 dl kasvislientä
- 80-100 g tuoretta pinaattia (tai 150 g pakastepinaattia)
- 3-4 rkl maustettua tuorejuustoa (esim. ruohosipulin makuinen)
- suolaa
- mustapippuria
- yrttejä
- sitruunalohkoja
Ohje
- Ota särkipyörykät sulamaan ja valmista kasvisliemi.
- Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Purista sitruunasta ½ dl mehua.
- Kuullota sipuleita öljyssä miedolla lämmöllä, lisää risottoriisi.
- Sekoittele parin minuutin ajan, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää sitruunamehu ja ala lisätä kasvislientä desilitra kerrallaan. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla. Jos käytät pakastepinaattia, lisää se nyt.
- Lisää kasvislientä noin viiden minuutin välein, älä anna massan kuivahtaa. Jatka hauduttamista ja liemen lisäämistä, kunnes risotto on lähes kypsää.
- Paista kalapyöryköihin pinta öljyssä pannulla tai lämmitä niitä 200-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.
- Jos käytät tuoretta pinaattia, lisää se nyt. Lisää myös tuorejuusto sekä tarvittaessa suolaa. Mausta pippurilla ja yrteillä.
- Tarjoile sitruunalohkojen kanssa. Voit myös puristaa sitruunamehua annoksen päälle. Nauti!
Basilika-mangosmoothie
Smoothie on kätevä ja maukas välipala, johon voi käyttää jo hieman mustuneet banaanit tai nuupahtaneet kasvikset.
Aineosat
- 1-2 kourallista basilikaa
- 500 g maustamatonta (soija)jogurttia
- 1 banaani
- 150 g mangoa (pakaste tai tuore)
- ½ tl muskottipähkinää
Ohje
- Sekoita kaikki ainekset teho- tai sauvasekoittimella. Nauti!
Hävikkisämpylät
Ylijääneestä puurosta syntyy maistuvia sämpylöitä käden käänteessä!
Aineosat
- 5 dl ylijäänyttä puuroa
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl siirappia tai sokeria
- 11 g kuivahiivaa
- 9 dl vehnäjauhoja
Ohje
- Sekoita puuro ja vesi keskenään. Lämmitä seos noin 42-asteiseksi.
- Lisää suola ja siirappi tai sokeri. Sekoita.
- Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin. Lisää jauhoja puuroon vähän kerrallaan, vaivaa samalla hyvin käsin, yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Vaivaa muutama minuutti, taikina saa jäädä pehmeäksi ja tahmeaksi.
- Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (n. 30 min).
- Jaa taikina lastalla paloiksi (n. 14 kpl). Nosta pellille leivinpaperin päälle (muotoile vain kevyesti). Kohota n. 15-30 min.
- Paista uunin keskitasolla 250 asteessa n. 8-10 minuuttia. Nauti!
Tofu-nuudelikeitto
Tähän keittoon voi upottaa kasvisten tähteitä. Tofu eli soijajuusto sisältää runsaasti proteiinia!
Aineosat
- 250 g tofua
- 1 sipuli
- 1-2 valkosipulinkynttä
- pala tuoretta inkivääriä
- ½-1 chili
- 2 porkkanaa
- 1 palsternakka
- 200 g herkkusieniä tai muita syötäväksi käsiteltyjä sieniä
- 1 punainen paprika
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 tl seesamiöljyä
- ½-1 dl sitruunamehua
- 2 tl kalakastiketta tai 1 rkl soijakastiketta
- ripaus mustapippuria
- 5 dl kasvislientä
- 2 dl vettä
- 150 g vihreitä papuja
- 200 g täysjyvänuudeleita
- pieni nippu sitruunamelissaa
Ohje
- Puhdista kasvikset, kuori juurekset ja sipulit, hienonna sipulit ja inkivääri, viipaloi chili, leikkaa paprika, juurekset sekä sienet.
- Viipaloi tofu ja mausta limettimehulla, soijakastikkeella ja pippurilla.
- Kuullosta sipulit, inkivääri ja chili kattilassa tai padassa öljyssä. Lisää paloiteltu tofu ja sienet tai paista erikseen pannulla.
- Siirrä tofupalat ja sienet lautaselle odottamaan, lisää pataan liemi.
- Lisää juurekset ja kypsennä vajaa 10 min, lisää sitten vähän katkotut nuudelit, paprika ja pavut muutamaksi minuutiksi. Lisää tarvittaessa vettä.
- Tarkista kypsyys ja lisää tofu ja sienet sekä limettimehut ja silputtu sitruunamelissa.
- Tarkista maku ja nauti.
Marjarahka
Helpon marjarahkan makua voi muokata käyttämällä eri marjoja.
Aineosat
- 2,5 dl kauravispiä
- 400 g soijarahkaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 rkl sitruunamehua
- 400 g marjoja (tuore tai pakaste)
Ohje
- Jos käytät pakastemarjoja, ota ne hyvissä ajoin sulamaan tai sulata mikrossa. Valuta ylimääräinen neste pois.
- Vatkaa kauravispi vaahdoksi.
- Lisää sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Lisää soijarahka välillä vatkaten.
- Kääntele marjat rahkan joukkoon. Jos käytät tuoreita marjoja, voit pilkkoa niitä hieman saadaksesi väriä rahkaan.
Omena-kaneligranola
Tämä syksyinen välipala on helppo valmistaa ja sopii tarjottavaksi vaikkapa jogurtin kanssa!
Aineosat
- 5 dl kaurahiutaleita
- 1 dl pähkinöitä
- 1 dl siemeniä
- 1 tl kanelia
- ripaus neilikkaa
- 1 tl öljyä
- 3 rkl hunajaa
- 2 omenaa
Ohje
- Pilko toinen omena kuutioiksi ja raasta toinen pienellä terällä meheväksi raasteeksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Sekoita toisessa kulhossa omenat, öljy ja hunaja. Lisää kuivien aineiden joukkoon.
- Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille tasaisesti. Paista uunin keskitasolla kullanruskeaksi 25-35 minuuttia käännellen seosta 5-10 minuutin välein, jotta pähkinät eivät pala. Nauti jogurtin kera.
- Pakkaa granola vasta sen jäähdyttyä kokonaa. Se säilyy ilmatiiviissä rasiassa noin viikon.