RESEPTIT

Porkkanahummus ja dippikasvikset

Helppo ja maukas välipala!
Valmisteluaika10 mins
Kypsennysaika20 mins
Avainsanat: kasvikset, palkokasvit, välipala

Aineosat

  • 4 porkkanaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 2 tlk kikherneitä
  • 1-2 dl tahinia
  • 1 sitruunan mehu
  • kasviksia oman maun mukaan, esim. kukkakaalia, paprikaa, naurista, kurkkua ja porkkanaa.

Ohje

  • Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja pilko porkkanat ja kuori valkosipulinkynnet. Laita ne yhdessä öljyn ja mausteiden kanssa uunivuokaan ja paahda uunissa 20 minuuttia.
  • Pilko odotellessa dipattavat kasvikset.
  • Yhdistä paahdetut porkkanat ja valkosipulit muiden hummuksen ainesten kanssa ja soseuta teho- tai sauvasekoittimella.
  • Nauti!

Mustapapu-jauhelihakastike

Tällä reseptillä voit helposti lisätä palkokasveja koko perheen ruokavalioon!
Valmisteluaika15 mins
Kypsennysaika15 mins
Avainsanat: pääruoka, palkokasvit, punainen liha
Annokset: 6

Aineosat

  • 400 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 320 g mustapapuja suolaliemessä
  • 390 g paseerattua tomaattia
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/4 tl kanelia

Ohje

  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet.
  • Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja valkosipuli ja laske lämpöä.
  • Lisää huuhdotut ja valutetut mustapavut sekä paseerattu tomaatti ja vesi (käytä säilyketölkin huuhtelulientä).
  • Lisää tomaattisose, suola ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Tarjoa (täysjyvä)pastan tai perunoiden sekä salaatin kanssa.

Härkäpapumakaronilaatikko

Härkäpapu on miedon makuinen proteiinin ja kuidun lähde, joka sopii hyvin koko perheen klassikkoherkkuun makaronilaatikkoon!
Valmisteluaika15 mins
Kypsennysaika30 mins
Avainsanat: kasvisruoka, pääruoka, palkokasvit

Aineosat

  • 3 dl härkäpapurouheseosta
  • 1 dl kasvislientä
  • 2-3 dl kasvislientä vuokaa varten
  • 400 g täysjyvämakaronia
  • 2 sipulia
  • 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1,5 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 1,5 tl (savu)paprikajauhetta
  • 2 tl oreganoa
  • mustapippuria
  • 4 dl kaurakermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Ohje

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä ja balsamiviinietikassa.
  • Lisää aurinkokuivatut tomaatit, härkäpapurouheseos, 1 dl kasvislientä, (savu)paprikajauhe, oregano ja mustapippuri. Paista 1-2 minuuttia.
  • Keitä makaroneja pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa.
  • Laita vuokaan makaronit, härkäpapuseos, 2-3 dl kasvislientä sekä kaurakermaa, johon on sekoitettu vehnäjauho. Sekoita hyvin. Lisää pinnalle vielä kaurakermaa.
  • Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  • Koristele basilikalla tai rucolalla ja tarjoile salaatin kanssa.

Linssikeitto

Pehmeä linssikeitto on nopea arjen helpotus! Suolaliemessä säilöttyjä linssejä voi käyttää heti.
Valmisteluaika25 mins
Kypsennysaika20 mins
Avainsanat: kasvisruoka, pääruoka, palkokasvit
Annokset: 4

Aineosat

  • 2-3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl currya
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tlk linssejä suolaliemessä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa
  • pippuria
  • rouhittuja manteleita tai pähkinöitä

Ohje

  • Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit. Kuullota sipuylisilppua öljyssä, johon on lisätty curry. Lisää porkkanat ja vesi. Anna kiehua 5 minuuttia.
  • Lisää tomaattimurska, linssit sekä liemikuutio. Keitä hiljalleen 15 minuuttia. Soseuta ainekset teho- tai sauvasekoittimella.
  • Lisää kaurakerma, hunaja, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Tarjoa rouhittujen manteleiden tai pähkinöiden kanssa.