RESEPTIT

Porkkanahummus ja dippikasvikset

Helppo ja maukas välipala!
Valmisteluaika10 minutes
Kypsennysaika20 minutes
Avainsanat: kasvikset, palkokasvit, välipala

Aineosat

  • 4 porkkanaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl kurkumaa
  • 2 tlk kikherneitä
  • 1-2 dl tahinia
  • 1 sitruunan mehu
  • kasviksia oman maun mukaan, esim. kukkakaalia, paprikaa, naurista, kurkkua ja porkkanaa.

Ohje

  • Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja pilko porkkanat ja kuori valkosipulinkynnet. Laita ne yhdessä öljyn ja mausteiden kanssa uunivuokaan ja paahda uunissa 20 minuuttia.
  • Pilko odotellessa dipattavat kasvikset.
  • Yhdistä paahdetut porkkanat ja valkosipulit muiden hummuksen ainesten kanssa ja soseuta teho- tai sauvasekoittimella.
  • Nauti!

Mustapapu-jauhelihakastike

Tällä reseptillä voit helposti lisätä palkokasveja koko perheen ruokavalioon!
Valmisteluaika15 minutes
Kypsennysaika15 minutes
Avainsanat: pääruoka, palkokasvit, punainen liha
Annokset: 6

Aineosat

  • 400 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 320 g mustapapuja suolaliemessä
  • 390 g paseerattua tomaattia
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/4 tl kanelia

Ohje

  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet.
  • Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja valkosipuli ja laske lämpöä.
  • Lisää huuhdotut ja valutetut mustapavut sekä paseerattu tomaatti ja vesi (käytä säilyketölkin huuhtelulientä).
  • Lisää tomaattisose, suola ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Tarjoa (täysjyvä)pastan tai perunoiden sekä salaatin kanssa.

Härkäpapumakaronilaatikko

Härkäpapu on miedon makuinen proteiinin ja kuidun lähde, joka sopii hyvin koko perheen klassikkoherkkuun makaronilaatikkoon!
Valmisteluaika15 minutes
Kypsennysaika30 minutes
Avainsanat: kasvisruoka, pääruoka, palkokasvit

Aineosat

  • 3 dl härkäpapurouheseosta
  • 1 dl kasvislientä
  • 2-3 dl kasvislientä vuokaa varten
  • 400 g täysjyvämakaronia
  • 2 sipulia
  • 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1,5 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 1,5 tl (savu)paprikajauhetta
  • 2 tl oreganoa
  • mustapippuria
  • 4 dl kaurakermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja

Ohje

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko sipulit ja kuullota ne öljyssä ja balsamiviinietikassa.
  • Lisää aurinkokuivatut tomaatit, härkäpapurouheseos, 1 dl kasvislientä, (savu)paprikajauhe, oregano ja mustapippuri. Paista 1-2 minuuttia.
  • Keitä makaroneja pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa.
  • Laita vuokaan makaronit, härkäpapuseos, 2-3 dl kasvislientä sekä kaurakermaa, johon on sekoitettu vehnäjauho. Sekoita hyvin. Lisää pinnalle vielä kaurakermaa.
  • Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  • Koristele basilikalla tai rucolalla ja tarjoile salaatin kanssa.

Linssikeitto

Pehmeä linssikeitto on nopea arjen helpotus! Suolaliemessä säilöttyjä linssejä voi käyttää heti.
Valmisteluaika25 minutes
Kypsennysaika20 minutes
Avainsanat: kasvisruoka, pääruoka, palkokasvit
Annokset: 4

Aineosat

  • 2-3 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl currya
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tlk linssejä suolaliemessä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1 rkl hunajaa
  • suolaa
  • pippuria
  • rouhittuja manteleita tai pähkinöitä

Ohje

  • Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit. Kuullota sipuylisilppua öljyssä, johon on lisätty curry. Lisää porkkanat ja vesi. Anna kiehua 5 minuuttia.
  • Lisää tomaattimurska, linssit sekä liemikuutio. Keitä hiljalleen 15 minuuttia. Soseuta ainekset teho- tai sauvasekoittimella.
  • Lisää kaurakerma, hunaja, suola ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi.
  • Tarjoa rouhittujen manteleiden tai pähkinöiden kanssa.

Marjatuorepuuro

Marjatuorepuuro valmistuu nopeasti ja säilyy jääkaapissa jopa 3 päivää.
Valmisteluaika10 minutes
Kypsennysaika1 hour
Avainsanat: aamupala, marjat, välipala
Annokset: 2

Aineosat

  • 1 banaani
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 2 dl vaniljasoijavälipalaa
  • 2 dl marjasekoitusta
  • 1 rkl pellavansiemehrouhetta
  • maapähkinävoita ja/tai pähkinöitä

Ohje

  • Muussaa banaani.
  • Sekoita kaikki ainekset ja anna turvota jääkaapissa 3 tuntia tai yön yli.
  • Ripottele päälle esimerkiksi pähkinöitä. Nauti!

Ahvenpaistos

Ahvenpaistos on helppo valmistaa.
Valmisteluaika10 minutes
Kypsennysaika10 minutes
Avainsanat: kalaruoka, pääruoka
Annokset: 4

Aineosat

  • 200 g miniluumutomaatteja
  • 100 g purjoa
  • 400 g ahvenfileitä
  • suolaa
  • pippuria
  • 2,5 dl juustoista ruokakermaa
  • 2 rkl kapriksia
  • ½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • rasvaa paistamiseen

Ohje

  • Puolita tomaatit ja leikkaa puhdistettu purjo renkaiksi.
  • Paista ahvenfileitä pannulla rasvassa molemmin puolin ja lisää lopuksi suola ja pippuri.
  • Lisää pannulle tomaatit, purjo sekä ruokakerma. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia.
  • Lisää valutetut kaprikset ja tilli.
  • Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Pinaattirisotto ja särkipyörykät

Maukas pinaattirisotto sopii täydellisesti yhteen valmiiden särkipyöryköiden kanssa!
Valmisteluaika20 minutes
Kypsennysaika30 minutes
Avainsanat: kalaruoka, pääruoka
Annokset: 4

Aineosat

  • 1 pss (240 g) särkipyöryköitä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 sitruuna
  • 3 dl risottoriisiä
  • 8-9 dl kasvislientä
  • 80-100 g tuoretta pinaattia (tai 150 g pakastepinaattia)
  • 3-4 rkl maustettua tuorejuustoa (esim. ruohosipulin makuinen)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • yrttejä
  • sitruunalohkoja

Ohje

  • Ota särkipyörykät sulamaan ja valmista kasvisliemi.
  • Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Purista sitruunasta ½ dl mehua.
  • Kuullota sipuleita öljyssä miedolla lämmöllä, lisää risottoriisi.
  • Sekoittele parin minuutin ajan, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää sitruunamehu ja ala lisätä kasvislientä desilitra kerrallaan. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla. Jos käytät pakastepinaattia, lisää se nyt.
  • Lisää kasvislientä noin viiden minuutin välein, älä anna massan kuivahtaa. Jatka hauduttamista ja liemen lisäämistä, kunnes risotto on lähes kypsää.
  • Paista kalapyöryköihin pinta öljyssä pannulla tai lämmitä niitä 200-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.
  • Jos käytät tuoretta pinaattia, lisää se nyt. Lisää myös tuorejuusto sekä tarvittaessa suolaa. Mausta pippurilla ja yrteillä.
  • Tarjoile sitruunalohkojen kanssa. Voit myös puristaa sitruunamehua annoksen päälle. Nauti!

Basilika-mangosmoothie

Smoothie on kätevä ja maukas välipala, johon voi käyttää jo hieman mustuneet banaanit tai nuupahtaneet kasvikset.
Valmisteluaika10 minutes
Avainsanat: aamupala, hävikkiruoka, välipala

Aineosat

  • 1-2 kourallista basilikaa
  • 500 g maustamatonta (soija)jogurttia
  • 1 banaani
  • 150 g mangoa (pakaste tai tuore)
  • ½ tl muskottipähkinää

Ohje

  • Sekoita kaikki ainekset teho- tai sauvasekoittimella. Nauti!

Hävikkisämpylät

Ylijääneestä puurosta syntyy maistuvia sämpylöitä käden käänteessä!
Valmisteluaika1 hour 10 minutes
Kypsennysaika10 minutes
Avainsanat: aamupala, leivonta, välipala

Aineosat

  • 5 dl ylijäänyttä puuroa
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia tai sokeria
  • 11 g kuivahiivaa
  • 9 dl vehnäjauhoja

Ohje

  • Sekoita puuro ja vesi keskenään. Lämmitä seos noin 42-asteiseksi.
  • Lisää suola ja siirappi tai sokeri. Sekoita.
  • Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin. Lisää jauhoja puuroon vähän kerrallaan, vaivaa samalla hyvin käsin, yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Vaivaa muutama minuutti, taikina saa jäädä pehmeäksi ja tahmeaksi.
  • Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (n. 30 min).
  • Jaa taikina lastalla paloiksi (n. 14 kpl). Nosta pellille leivinpaperin päälle (muotoile vain kevyesti). Kohota n. 15-30 min.
  • Paista uunin keskitasolla 250 asteessa n. 8-10 minuuttia. Nauti!

Tofu-nuudelikeitto

Tähän keittoon voi upottaa kasvisten tähteitä. Tofu eli soijajuusto sisältää runsaasti proteiinia!
Valmisteluaika15 minutes
Kypsennysaika15 minutes
Avainsanat: kasvisruoka, pääruoka, palkokasvit

Aineosat

  • 250 g tofua
  • 1 sipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • pala tuoretta inkivääriä
  • ½-1 chili
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 200 g herkkusieniä tai muita syötäväksi käsiteltyjä sieniä
  • 1 punainen paprika
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl seesamiöljyä
  • ½-1 dl sitruunamehua
  • 2 tl kalakastiketta tai 1 rkl soijakastiketta
  • ripaus mustapippuria
  • 5 dl kasvislientä
  • 2 dl vettä
  • 150 g vihreitä papuja
  • 200 g täysjyvänuudeleita
  • pieni nippu sitruunamelissaa

Ohje

  • Puhdista kasvikset, kuori juurekset ja sipulit, hienonna sipulit ja inkivääri, viipaloi chili, leikkaa paprika, juurekset sekä sienet.
  • Viipaloi tofu ja mausta limettimehulla, soijakastikkeella ja pippurilla.
  • Kuullosta sipulit, inkivääri ja chili kattilassa tai padassa öljyssä. Lisää paloiteltu tofu ja sienet tai paista erikseen pannulla.
  • Siirrä tofupalat ja sienet lautaselle odottamaan, lisää pataan liemi.
  • Lisää juurekset ja kypsennä vajaa 10 min, lisää sitten vähän katkotut nuudelit, paprika ja pavut muutamaksi minuutiksi. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Tarkista kypsyys ja lisää tofu ja sienet sekä limettimehut ja silputtu sitruunamelissa.
  • Tarkista maku ja nauti.

Marjarahka

Helpon marjarahkan makua voi muokata käyttämällä eri marjoja.
Kypsennysaika15 minutes
Avainsanat: marjat, välipala

Aineosat

  • 2,5 dl kauravispiä
  • 400 g soijarahkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 400 g marjoja (tuore tai pakaste)

Ohje

  • Jos käytät pakastemarjoja, ota ne hyvissä ajoin sulamaan tai sulata mikrossa. Valuta ylimääräinen neste pois.
  • Vatkaa kauravispi vaahdoksi.
  • Lisää sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Lisää soijarahka välillä vatkaten.
  • Kääntele marjat rahkan joukkoon. Jos käytät tuoreita marjoja, voit pilkkoa niitä hieman saadaksesi väriä rahkaan.

Omena-kaneligranola

Tämä syksyinen välipala on helppo valmistaa ja sopii tarjottavaksi vaikkapa jogurtin kanssa!
Valmisteluaika15 minutes
Kypsennysaika35 minutes
Avainsanat: aamupala, pähkinät, välipala

Aineosat

  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl pähkinöitä
  • 1 dl siemeniä
  • 1 tl kanelia
  • ripaus neilikkaa
  • 1 tl öljyä
  • 3 rkl hunajaa
  • 2 omenaa

Ohje

  • Pilko toinen omena kuutioiksi ja raasta toinen pienellä terällä meheväksi raasteeksi.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Sekoita toisessa kulhossa omenat, öljy ja hunaja. Lisää kuivien aineiden joukkoon.
  • Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille tasaisesti. Paista uunin keskitasolla kullanruskeaksi 25-35 minuuttia käännellen seosta 5-10 minuutin välein, jotta pähkinät eivät pala. Nauti jogurtin kera.
  • Pakkaa granola vasta sen jäähdyttyä kokonaa. Se säilyy ilmatiiviissä rasiassa noin viikon.