ARBETSGRUPP

Institutet för hälsa och välfärd (THL)

KOORDINATOR

Suvi Virtanen
Suvi Virtanen
FORSKNINGSPROFESSOR, HUVUDFORSKARE
Suvi Virtanen (MD och LVM, näringslära) leder team för näring och hälsa vid THL, är professor i epidemiologi på deltid vid Tammerfors universitet samt är huvudforskare inom projektet Ruoka-askel. Suvi undersöker tillsammans med sin grupp näringen under graviditet och amning samt under den tidiga barndomen och dess samband med utvecklingen av kroniska sjukdomar hos barn såsom typ 1-diabetes och allergier samt näringens samband med miljöhälsa.
Sari Niinistö
Sari Niinistö
SPECIALFORSKARE
Sari Niinistö (FD och LVM, näringslära) ansvarar för mätning av barnens näring samt för enkäter inom projektet Ruoka-askel. Tidigare har Sari studerat den tidiga näringens samband med hälsan, särskilt när det gäller diabetes av typ 1, astma och celiaki. Främjande av barns och familjers hälsa samt av miljöhälsa står Sari hjärta nära.
Susanna Raulio
Susanna Raulio
SPECIALFORSKARE
Susanna Raulio (FD och LVM, näringslära) har undersökt måltidstjänster för personer i olika åldrar i flera år och därvid i stor utsträckning använt sig av det befolkningsmaterial som statens forskningsinstitut producerat. I projektet Ruoka-askel deltar Susanna särskilt i samarbetet med måltidstjänsterna.
Heli Kuusipalo
Heli Kuusipalo
SPECIALFORSKARE
Tuuli Korhonen
Tuuli Korhonen
FORSKARE
Tuuli Korhonen (LVM, näringslära) arbetar inom projektet Ruoka-askel med att utveckla enkäter om barns matanvändning och med att hantera uppgifterna om matanvändning.
Mirva Koreasalo
Mirva Koreasalo
FORSKARE
Mirva Koreasalo (HvM) arbetar inom projektet Ruoka-askel med att utveckla enkäter om barns matanvändning.
Mari Åkerlund
Mari Åkerlund
FORSKARE
Mari Åkerlund (HvM, näringslära) arbetar inom projektet Ruoka-askel med att utveckla enkäter om barns matanvändning och med att hantera uppgifterna om matanvändning.
Tuuli Salo
Tuuli Salo
FORSKningsassistent
Tuuli Salo (LVK, näringslära) är magisterstuderande i näringslära and arbetar inom projektet Ruoka-askel som forskningsassistent. Tuuli hanterar bland annat logistik, kommunikation och databasuppdatering.

Helsingfors universitet

Näringslära och samhällspolitik

Maijaliisa Erkkola
Maijaliisa Erkkola
professor
Maijaliisa Erkkola (FD, näringslära) med sin forskningsgrupp vid avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper ansvarar för utvecklandet och genomförandet av interventionen Ruoka-askel. Maikki är expert på forskningsmetoder inom näringslära, matpedagogik, näringsepidemiologi och matanvändning.

Liisa Korkalo
Liisa Korkalo
UNIVERSITETSLEKTOR
Liisa Korkalo (LVD) är expert på mätning av livsmedelskonsumtion och näringsintag. Liisa arbete inom projektet Ruoka-askel gäller särskilt ändringar i daghemmens menyer och mätning av ändringarnas inverkan.
Jelena Meinilä
Jelena Meinilä
FORSKARDOKTOR
Jelena Meinilä (FD, näringslära) ansvarar för det material om matanvändning som samlas in i undersökningen. Tidigare har Jelena bland annat bedrivit näringsforskning med anknytning till graviditetsdiabetes. Numera fokuserar Jelena sig huvudsakligen på forskning som kombinerar miljö- och näringsaspekter i maten.
Hanna Walsh
Hanna Walsh
PROJEKTKOORDINATOR
Hanna Walsh (LVM, näringslära) är projektkoordinator vid avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper vid Helsingfors universitet. Inom projektet Ruoka-askel ansvarar Hanna bland annat för planeringen av intervention och metoder samt för kontakten med måltidstjänsterna.
Henna Vepsäläinen
Henna Vepsäläinen
FORSKARDOKTOR
Henna Vepsäläinen (LVD, näringslära) ansvarar för de matpedagogiska metoder som används i undersökningen. Dessutom deltar Henna i forskningskommunikationen på sociala medier. Hennas doktorsavhandling behandlade matmiljöns samband med barnens kost.

Essi Skaffari
Essi Skaffari
DOKTORAND
Essi Skaffari (LVM, näringslära) deltar i arbetet med att utveckla enkäterna om matkonsumtion inom ramarna för projektet Ruoka-askel och undersöker i sitt doktorsarbete socioekonomiska skillnader hos barn i dagisåldern.
Anna Abdollahi
Anna Abdollahi
DOKTORAND
Anna Abdollahi (HvM) är doktorand på avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper och deltar i utvecklingen och genomförandet av matpedagogiska metoder inom projektet Ruoka-askel.
Satu Kinnunen
Satu Kinnunen
PROJEKTKOORDINATOR
Satu Kinnunen (LVM, näringslära) arbetar som projektkoordinator vid avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskaper vid Helsingfors universitet. I projektet Ruoka-askel deltar Satu i utvecklingen av matpedagogiska metoder och ansvarar för kontakten med småbarnspedagogerna i matpedagogiska frågor.
Laura Forsman
Laura Forsman
Viikki Food design Factory manager
Laura Forsman leder det innovationsekosystem inom livsmedelssektorn som byggs upp på Campus Vik vid Helsingfors universitet. Laura arbetar med en doktorsavhandling vid Vasa universitet on konsumenters multisensoriska iakttagelse av livsmedelsprodukters värde. Inom ramarna för projektet Ruoka-askel leder Laura planeringen av workshopar för gemensam utveckling samt deras faciliteringsprocess.

Laurea

Leena Forma
Leena Forma
SPECIALFORSKARE
Docent Leena Forma (HvD) i hälsoekonomi ansvarar för den ekonomiska utvärderingen av interventionen Ruoka-askel. Leena är expert på bedömning av kostnaderna för olika interventioner och tjänster. Till arbetshelheten Laurea, som leds av Leena, kommer senare en annan forskare att anställas. Fram till slutet av 2021 är Leena också universitetslektor vid statsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

Naturresursinstitutet

Merja Saarinen
Merja Saarinen
SPECIALFORSKARE
Merja Saarinen (AFD) ansvarar för bedömningen av måltidstjänsternas och daghemskostens klimatinverkan samt för interventionens klimatperspektiv. Merja är expert på livscykelns miljöinverkan och på metoderna för att bedöma dem. Merja är särskilt insatt i att beakta matens näringsmässiga kvalitet vid miljökonsekvensbedömningen.

Kirsi Silvennoinen
Kirsi Silvennoinen
FORSKARE
Kirsi Silvennoinen (FD) är expert på matsvinn, livsmedelsavfall och på metoderna för att bedöma dessa. I Kirsi uppgifter ingår att mäta mängden svinn och kvaliteten på svinnet samt att följa upp förändringar i detta under projektets gång och att tillsammans med måltidstjänsterna söka efter metoder för att minska svinnet.

Oona Pietiläinen
Oona Pietiläinen
FORSKARE
Oona Pietiläinen (FM) bedömer inom ramarna för projektet Ruoka-askel klimatinverkan för dagisbarnens kost och dagismåltider.
Venla Kyttä
Venla Kyttä
FORSKARE
Venla Kyttä (AFM) bedömer inom ramarna för projektet Ruoka-askel klimatinverkan av livsmedelskonsumtion.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Kaija Nissinen
Kaija Nissinen
ÖVERLÄRARE
HvL, överlärare Kaija Nissinen fungerar som kontaktperson för forskningsprojektet i Södra Österbotten. Kaija arbetar vid Seinäjoen ammattikorkeakoulu och koordinerar samarbetet i anslutning till undervisningen.