Ruoka-askel-kuulumisia!

Interventio on ohi, mutta tutkimus jatkuu

Ruoka-askel-hankkeessa selvitetään varhaiskasvatuksen ruokalistamuutosten ja tehostetun ruokakasvatuksen vaikutusta lasten ravitsemukseen, ruokalistan ilmastovaikutuksiin, kustannuksiin sekä ruokahävikkiin.

Vuoden 2022 aikana 12 päiväkodissa Lahdessa ja Etelä-Pohjanmaalla muokattiin ruokalistoja siten, että kasvisten ja kestävien kalalajien tarjontaa lisättiin ja lihan ja maidon kulutusta kohtuullistettiin suositellulle tasolle. Uusien ruokalajien hyväksyttävyyttä pyrittiin lisäämään tarjoamalla päiväkodeille välineitä ja materiaaleja ruokakasvatukseen. Lisäksi hankkeessa oli mukana vertailupäiväkoteja, joissa ei tehty ruokalistamuutoksia eikä tehostettu ruokakasvatusta.

Kuvituskuva. Vasemmalla punaisia kirsikkatomaatteja, keskellä herkkusieniä ja vihreitä papuja sekä kuivattuja punaisia chilejä, oikealla keltaisia paprikoita, sipuli ja valkosipuleita.

Kiitos päiväkodeille, varhaiskasvatuksen ja ruokapalveluiden ammattilaisille sekä perheille 

Varhaiskasvatuksen ja ruokapalveluiden ammattilaisten työpanos on ollut ensiarvoisen tärkeää, jotta pääsemme nyt tutkimaan varhaiskasvatuksen ruokalistamuutosten vaikutusta lasten ravitsemukseen, hiilidioksidipäästöihin ja kustannuksiin. Tutkimusnäytön avulla voidaan edistää lasten ja perheiden terveyttä ja vähentää ruokajärjestelmän ympäristökuormitusta. Osallistuneet päiväkodit, ruokapalvelut ja perheet ovat olleet mukana tuottamassa tietoa, jonka avulla turvataan nykyisen ja tulevien sukupolvien hyvinvointia ja terveyttä sekä maapallon kestävyyttä! 

Jatkoa seuraa 

Kaikki tutkimukseen liittyvät mittaukset on nyt tehty, ja hankkeeseen osallistuvien päiväkotien kannalta aktiivinen vaihe on lähes päättynyt. Tutkijoiden kannalta työ on kuitenkin vasta puolivälissä – kun mittaukset on tehty, alkaa kerätyn aineiston käsittely ja analysointi. Tieteellinen julkaisuprosessi on erittäin hidas, ja pääsemme kertomaan teille ensimmäisistä tieteellisistä tuloksista vasta noin vuoden kuluttua. Kerromme tuloksistamme blogissamme sitä mukaa, kun niitä julkaistaan. 

Ruoka-askel-hankkeessa kehitetyt ruokakasvatusmateriaalit ovat nyt verkkosivuillamme avoimesti saatavilla. Materiaalit on suunnattu pääasiassa päiväkotiin, mutta niitä voi käyttää myös kotona. Toivomme, että niistä on iloa mahdollisimman monelle! 

Maijaliisa Erkkola ja Suvi Virtanen,
hankkeen johtajat

P.S. Olethan huomannut, että löydät meidät myös Instagramista, Facebookista ja Twitteristä

Kuvituskuva: keväisiä, vaalean violetteja krookuksia.