Suosikkiruokia ja useita maistelukertoja

Australialaisen ja suomalaisen päiväkotiruokailun eroja

Sain maaliskuussa 2024 mahdollisuuden vierailla Perthissä, Länsi-Australiassa. Vierailu oli osa Ruoka-askel-tutkimuksen kansainvälistä liikkuvuutta, johon Suomen Akatemia kannustaa rahoittamiaan tutkimushankkeita. Olen ollut mukana suomalaislasten ruokavalioita, päiväkodin ruokaympäristöä ja päiväkotiruokaa selvittäneissä tutkimuksissa jo pitkään, joten olin erittäin iloinen päästessäni tutustumaan australialaiseen päiväkotiin erityisesti ruokailun näkökulmasta. Tässä blogitekstissä nostan esiin muutamia eroavaisuuksia australialaisen ja suomalaisen päiväkotiruokailun välillä ja pohdiskelen näiden hyviä ja huonoja puolia. Myös samankaltaisuuksia löytyi!

Tasapäisyyttä ja vaihtelevia käytäntöjä

Suomalainen päiväkotiruoka saa usein moitteita, mutta tasa-arvoisuudessaan se on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Varhaiskasvatuslaissa säädetään, että päiväkodissa ja perhepäivähoidossa lapselle on järjestettävä ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa lapselle tarjotaan aamiainen, lounas (lämmin pääruoka) ja välipala, ja ruoka sisältyy varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun. Ruokailun järjestämisestä vastaa kunta eli käytännössä kaikissa kunnan päiväkodeissa syödään melko samankaltaisesti.

Australiassa ruokailu on järjestetty kussakin päiväkodissa eri tavoin. Toisissa päiväkodeissa vanhemmat tuovat lapsilleen eväät (esim. voileipiä), kun taas toisissa on keittiö ja omat kokit. Vierailukohteessani ruokailuun oli panostettu erityisen paljon: lapsille valmistetaan kolme ateriaa päivässä (aamiainen, lounas, iltapäivätee), ja yksilöllisiä erityisruokavalioita ja toiveita huomioitiin. Ruoan ravitsemukselliselle laadulle ei vaikuttanut olevan tiukkoja kriteereitä – esimerkiksi vierailupäivän lounaalla ei tarjoiltu lainkaan kasviksia. Sen sijaan lasten mieltymykset ohjasivat ruoanvalmistusta ja kokilla oli vahva tuntuma siihen, mitkä ruoat ovat lapsille maistuvimpia.

Kuvassa on australialaisen päiväkodin piha, jossa viisi lasta leikkii kahvilaa. Kahvilassa on mm. kahvikone, kassakone ja erilaisia kasviksia ja yrttejä.
Australialaisia päiväkotilaisia leikkimässä kahvilaa.

Kummassakin systeemissä on puolensa

Sekä suomalaisessa että australialaisessa päiväkotiruokajärjestelmässä on omat hyvät ja huonot puolensa. Suomalainen systeemi takaa, että päiväkotiruoka on joka puolella Suomea suurin piirtein ruokailusuositusten mukainen ja kaikilla lapsilla perhetaustasta riippumatta on mahdollisuus saada päiväkodissa ravitsemuslaadultaan tasokasta ruokaa. Australiassa voi olla tuurista kiinni, minkälaiseen päiväkotiin lapsi pääsee. Jos kokin ravitsemusosaamisessa on puutteita, on vaarana, että ruoan valmistuksessa ei kiinnitetä huomiota sen ravitsemuslaatuun.

Australialainen systeemi on selvästi suomalaista ketterämpi, mikä mahdollistaa yksilöllisten toiveiden paremman huomioimisen. Esimerkiksi vierailupäiväkodissa kaikki aterian komponentit tarjottiin erillisinä lapselle, jolle ruoka-aineiden sekoittuminen oli painajainen. Koska ruoka valmistettiin päiväkodin tiloissa ja ainekset tilattiin lähialueelta tarpeen mukaan, ruokalistan muokkaaminen ja lasten mielipiteiden huomioiminen onnistuu helpommin kuin Suomessa. Toisaalta pelkkien suosikkiruokien tarjoaminen ei välttämättä ole ruokakasvatuksen näkökulmasta järkevää, sillä lapset tarvitsevat useita maistelukertoja tottuakseen uusiin makuihin ja ruokiin. Ehkä ideaalisysteemi olisikin jotain tältä väliltä – tasalaatuinen, tietyt kriteerit täyttävä päiväkotiruoka, jossa reseptejä kehitettäisiin jatkuvasti sekä lasten että varhaiskasvatuksen työntekijöiden mielipiteitä kuunnellen?

Maistuisiko linssimuhennos?

Kuten jo mainittu, vierailupäiväkodissa ruokailuun oli panostettu paljon. Päiväkodin syntymäpäiväjuhlia varten lasten suosikkireseptit on kerätty kirjoihin ja kansiin ja julkaistu lasten kuvittamana keittokirjana. Tässä yksi reseptiä vapaasti suomennettuna. Mitä luulet, maistuisiko linssimuhennos Suomessakin?

Linssimuhennos (dahl)

4–6 annosta
4 dl punaisia linssejä
4 dl vettä
½ tl kurkumaa
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 sellerin vartta pilkottuna
1 suuri porkkana raastettuna
½ kesäkurpitsa raastettuna
1 tl sinapinsiemeniä
1 tl kuminan siemeniä
1 tl garam masalaa
400 g kookosmaitoa
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
kourallinen tuoretta korianteria
riisiä

Valmistus

  1. Mittaa linssit ja vesi kattilaan, lisää kurkuma ja lämmitä vesi kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä osittain kannella peitettynä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes linssien rakenne alkaa hajota.
  2. Pilko sipuli ja selleri, raasta porkkana ja kesäkurpitsa. Keitä riisi.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipulia ja selleriä hetken aikaa, lisää sitten porkkana- ja kesäkurpitsaraaste sekä mausteet pannulle. Paista hetki.
  4. Lisää pannulle keitetyt linssit ja kookosmaito. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Anna kiehahtaa.
  5. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria ja tarjoile riisin kanssa.
Kuvassa on lautanen, jolla keitettyä riisiä ja pakasteherneitä sekä tällä sivulla olevan reseptin mukaan tehtyä linssimuhennosta.
Linssimuhennosta, riisiä ja herneitä.

Henna Vepsäläinen
Ruoka-askeleita Suomessa ja Australiassa ottanut yliopistotutkija