Uusiin makuihin tottuminen vie aika
Hedelmät maistuvat lapsille useimmiten hyvin niiden luontaisen makeuden vuoksi. Sen sijaan monissa kasviksissa on karvas maku, jonka vuoksi lapset tarvitsevat useampia maistelukertoja hyväksyäkseen niitä lautaselleen. Uusiin makuihin tottuminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.
Kasvisten lisäksi suomalaisperheissä voitaisiin tutustua tarmokkaammin myös palkokasveihin, joiden käytön lisääminen on edullista sekä terveydelle että ympäristölle. Palkokasvien suhteen aikuiset ovat samassa tilanteessa kuin lapset: myös me aikuiset tarvitsemme harjoitusta, kun totuttelemme uusiin ruokiin.
Varhaislapsuus on makupaletin laajentamiselle tärkeää aikaa
Vaikka uusien kasvisten tarjoaminen voi tuntua työläältä, varhaislapsuuden ruokakasvatukseen kannattaa panostaa, sillä se on otollista aikaa makupaletin laajentamiseen, ja lapsena opitut tavat jatkuvat aikuisuuteen. On tyypillistä, että ensimmäisillä maistelukerroilla lapsi voi kieltäytyä maistamasta, mutta voi silti olla valmis tutustumaan uuteen ruoka-aineeseen muilla aisteilla.
Ruokarohkeus kasvaa harjoitellen
Ensimmäinen askel uuden kasviksen maistamisessa voi olla esimerkiksi kasviksen vierailu lautasella, vaikka se ei päätyisi lähellekään suuta. Toisaalta uusiin ruoka-aineisiin tutustumista voi olla hyvä laajentaa myös syömistilanteiden ulkopuolelle, sillä ruokailutilanne voi tuoda lapselle paineita maistamiseen. Esimerkiksi kasvisaiheisten kuvakirjojen on todettu auttavan uusien kasvisten hyväksymisessä.
Vinkkejä ruokarohkeuden kasvattamiseen
Ruokarohkeuden harjoittelemiseen on päivittäin lukuisia tilanteita. Tässä muutamia vinkkejä, joita voi soveltaa sekä päiväkodeissa että kodeissa:
- Istuttakaa herneen- tai pavunversoja ja seuratkaa niiden kasvamista. Alkukesällä versot voi siirtää ulos, ja hyvällä tuurilla saatte pienen sadon syyskuussa!
- Järjestäkää makukoulu ja tutustukaa uuteen ruoka-aineeseen kaikilla aisteilla! Makukoulun järjestäminen onnistuu ilman erityisiä tarvikkeita, mutta niitä voi myös tilata Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n verkkokaupasta.
- Valitkaa uusi resepti ja tehkää kaikille uutta ruokaa yhdessä. Lapsi voi osallistua ruoan valmistamiseen ikätasonsa mukaisesti.
- Tehkää retki kirjastoon ja etsikää lastenkirjojen joukosta ruokaa käsitteleviä kirjoja.
- Kokeilkaa yhdessä Myyrän mielikasvikset –sovellusta. Mitä kaikkea tiesitte jo vaikkapa kaaleista? Maistelupankissa voitte suorittaa kasvis- ja hedelmäaiheisia haasteita ja kerätä tähtiä.
Henna Vepsäläinen,
ruokarohkeuden vaalija ja tutkija, Helsingin yliopisto
Satu Kinnunen,
ruokakasvattaja ja projektikoordinaattori, Helsingin yliopisto