Näillä eväillä varmistat lapsesi D-vitamiinin saannin!
D-vitamiinitasojen mittaaminen verinäytteistä
Olemme mitanneet Ruoka-askel-tutkimukseen osallistuneilta lapsilta verinäytteiden D-vitamiinitasoja, joiden perusteella voidaan arvioida, onko lasten D-vitamiinin saanti riittävällä tasolla. Tavoitearvo lapsen veren D-vitamiinipitoisuudelle on vähintään 50 nmol/l. Jos pitoisuus jää alle tämän arvon, se kertoo, että D-vitamiinin saanti ei ole riittävää. Mikäli pitoisuus laskee alle 30 nmol/l, kyseessä on jo D-vitamiinin puutos. On tärkeää huomioida, että yksittäinen yhden henkilön mittaustulos on vain suuntaa antava, koska D-vitamiinitasojen mittausmenetelmät vaihtelevat laboratoriosta riippuen. Lasten D-vitamiinitasoja ei ole yleisesti tarpeen mittauttaa, vaan pääasia on varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti ravinnosta, ravintolisistä ja kesäaikaan auringosta.
Mistä lapsen kasvulle ja kehitykselle tärkeää D-vitamiinia saadaan?
D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 µg. Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että lapsi saa säännöllisesti D-vitamiinivalmistetta. Suomessa kaikille 2–17-vuotiaille lapsille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä 7,5 µg päivässä ympäri vuoden. Näin turvataan riittävä D-vitamiinin saanti myös silloin, kun aurinko ei paista täydeltä terältä. D-vitamiinia muodostuu myös ihossa auringonvalon vaikutuksesta Suomessa noin huhti-lokakuussa, kun käsivarret ja kasvot ovat auringon valolle alttiina. Lisäksi on tärkeää, että lapsen ruokavalio sisältää riittävästi hyviä D-vitamiinin ruokalähteitä.
Kala on paras luonnollinen D-vitamiinin lähde. Erityisesti rasvaiset kalalajit sisältävät runsaasti tätä tärkeää vitamiinia. Lisäksi Suomessa nestemäiset maitovalmisteet, rasvalevitteet ja maidonkaltaiset kasvijuomat on täydennetty D-vitamiinilla. D-vitamiininkin saannin kannalta on suositeltavaa valita päivittäin D-vitamiinilla täydennettyjä maitoja, maitovalmisteita tai kasvijuomia ja rasvalevitteitä, sekä syödä kalaruokia 2–3 kertaa viikossa.
Onko mahdollista saada liikaa D-vitamiinia?
D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. Ruoasta D-vitamiinia ei voi saada liikaa, mutta pitkäaikainen suurten annosten käyttö ravintolisistä voi johtaa D-vitamiinin liialliseen saantiin. Siksi kannattaa pitää mielessä, että 1–10-vuotiaiden lasten turvallisen päivittäisen saannin yläraja on 50 µg, eli purkista pitää katsoa millaisen annoksen valmiste sisältää D-vitamiinia. Erityistä huomiota tulee D-vitamiinin saantiin kiinnittää silloin, jos käytetään useita monivitamiinivalmisteita yhtä aikaa. Suurista mega-annoksista ei tutkitusti ole hyötyä terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisyssä, vaan päinvastoin, niistä voi olla haittaa.
Miksi D-vitamiini on niin tärkeä?
D-vitamiinilla on monta tärkeää tehtävää lapsen kehityksessä ja terveydessä. Sitä tarvitaan moniin elimistön toimintoihin, erityisesti luiden, hampaiden ja immuunipuolustuksen kehittymiseen ja toimintaan.
D-vitamiinin tankkaaminen onkin yksi hyvä syy lisää lähteä ulos nauttimaan aurinkoisista kesäpäivistä!
Sari Niinistö,
lasten ravitsemusta ja terveyttä tutkiva tutkimuspäällikkö, THL
Susanna Raulio,
koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailua tutkiva tutkimuspäällikkö, THL