Auringonvaloa, D-vitamiinilisä ja hyvät ruokavalinnat

Näillä eväillä varmistat lapsesi D-vitamiinin saannin! 

D-vitamiinitasojen mittaaminen verinäytteistä 

Olemme mitanneet Ruoka-askel-tutkimukseen osallistuneilta lapsilta verinäytteiden D-vitamiinitasoja, joiden perusteella voidaan arvioida, onko lasten D-vitamiinin saanti riittävällä tasolla. Tavoitearvo lapsen veren D-vitamiinipitoisuudelle on vähintään 50 nmol/l. Jos pitoisuus jää alle tämän arvon, se kertoo, että D-vitamiinin saanti ei ole riittävää. Mikäli pitoisuus laskee alle 30 nmol/l, kyseessä on jo D-vitamiinin puutos. On tärkeää huomioida, että yksittäinen yhden henkilön mittaustulos on vain suuntaa antava, koska D-vitamiinitasojen mittausmenetelmät vaihtelevat laboratoriosta riippuen. Lasten D-vitamiinitasoja ei ole yleisesti tarpeen mittauttaa, vaan pääasia on varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti ravinnosta, ravintolisistä ja kesäaikaan auringosta.

Kaksi kokonaista kalaa grillissä.

Mistä lapsen kasvulle ja kehitykselle tärkeää D-vitamiinia saadaan?

D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 µg. Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että lapsi saa säännöllisesti D-vitamiinivalmistetta. Suomessa kaikille 2–17-vuotiaille lapsille suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä 7,5 µg päivässä ympäri vuoden. Näin turvataan riittävä D-vitamiinin saanti myös silloin, kun aurinko ei paista täydeltä terältä. D-vitamiinia muodostuu myös ihossa auringonvalon vaikutuksesta Suomessa noin huhti-lokakuussa, kun käsivarret ja kasvot ovat auringon valolle alttiina. Lisäksi on tärkeää, että lapsen ruokavalio sisältää riittävästi hyviä D-vitamiinin ruokalähteitä.

Kala on paras luonnollinen D-vitamiinin lähde. Erityisesti rasvaiset kalalajit sisältävät runsaasti tätä tärkeää vitamiinia. Lisäksi Suomessa nestemäiset maitovalmisteet, rasvalevitteet ja maidonkaltaiset kasvijuomat on täydennetty D-vitamiinilla. D-vitamiininkin saannin kannalta on suositeltavaa valita päivittäin D-vitamiinilla täydennettyjä maitoja, maitovalmisteita tai kasvijuomia ja rasvalevitteitä, sekä syödä kalaruokia 2–3 kertaa viikossa.

Onko mahdollista saada liikaa D-vitamiinia?  

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. Ruoasta D-vitamiinia ei voi saada liikaa, mutta pitkäaikainen suurten annosten käyttö ravintolisistä voi johtaa D-vitamiinin liialliseen saantiin. Siksi kannattaa pitää mielessä, että 1–10-vuotiaiden lasten turvallisen päivittäisen saannin yläraja on 50 µg, eli purkista pitää katsoa millaisen annoksen valmiste sisältää D-vitamiinia. Erityistä huomiota tulee D-vitamiinin saantiin kiinnittää silloin, jos käytetään useita monivitamiinivalmisteita yhtä aikaa. Suurista mega-annoksista ei tutkitusti ole hyötyä terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien ehkäisyssä, vaan päinvastoin, niistä voi olla haittaa.

Lapsi seisoo nurmikolla selkä kameraan päin ja kädet ylöspäin ojennettuina, lapsen edessä paistaa aurinko.

Miksi D-vitamiini on niin tärkeä? 

D-vitamiinilla on monta tärkeää tehtävää lapsen kehityksessä ja terveydessä. Sitä tarvitaan moniin elimistön toimintoihin, erityisesti luiden, hampaiden ja immuunipuolustuksen kehittymiseen ja toimintaan.   

D-vitamiinin tankkaaminen onkin yksi hyvä syy lisää lähteä ulos nauttimaan aurinkoisista kesäpäivistä!  

Sari Niinistö,
lasten ravitsemusta ja terveyttä tutkiva tutkimuspäällikkö, THL

Susanna Raulio,
koulu- ja varhaiskasvatuksen ruokailua tutkiva tutkimuspäällikkö, THL